Pijn in voet of enkel? Zo kom je ervan af
30-09-2022
Enkel- en voetklachten beperken je bewegingsvrijheid en zijn daarom heel vervelend. De klachten kunnen chronisch zijn of ontstaan door een blessure, zoals overbelasting van pezen en gewrichten.
Enkelklachten
Het enkelgewricht bestaat uit drie botdelen: het kuitbeen, het scheenbeen en het sprongbeen. Om de enkel ligt een gewrichtskapsel. Een complex geheel van gewrichtsbanden en pezen zorgt voor stabiliteit van de enkel. Enkelletsel ontstaat in de meeste gevallen tijdens het beoefenen van sport. De meeste enkelklachten ontstaan doordat er een onnatuurlijke beweging met de enkel wordt gemaakt, waarbij de spieren de beweging niet kunnen opvangen. Hierbij kunnen de gewrichtsbanden verrekt (verzwikking) of ingescheurd (verstuiking) raken.
Verzwikte enkel
Om ervoor te zorgen dat de enkel stabiel is, zitten er aan de buitenkant drie enkelbanden. Bij het verzwikken van de enkel kunnen de enkelbanden uitrekken. Pijn en zwelling aan de buitenkant van de enkel zijn het directe gevolg. Bij het verzwikken van de enkel helpt het om direct 20 minuten te koelen met bijvoorbeeld een ijspakking. Een enkelverzwikking herstelt meestal vanzelf door rust te houden.
Verstuikte enkel
Bij een enkelverstuiking zijn de enkelbanden gescheurd. Dit is pijnlijk en de enkel wordt vaak dik en blauw. Verschijnselen die kunnen wijzen op een verscheuring: pijn aan de buitenzijde van de enkel, een bloeduitstorting of niet op de voet kunnen staan. Bij een verstuiking wordt er vaak een verband aangelegd. De enkel wordt in een zodanige stand getaped dat de uiteinden van de gescheurde banden weer dicht bij elkaar komen.
Botbreuk
Door de zwelling is het moeilijk om onderscheid te maken tussen een verstuiking en botbreuk in de enkel. Na enkele dagen is de ergste zwelling voorbij en is beter in te schatten of de enkel gebroken of verstuikt is. Deze verschijnselen kunnen wijzen op een botbreuk: niet kunnen staan of lopen op de enkel, een afwijkende stand van de voet ten opzichte van het onderbeen.
Artrose
Bij artrose is het kraakbeen in het enkelgewricht versleten. Artrose van het enkelgewricht geeft pijn bij beweging, maar ook in ruststand. Artrose leidt ook vaak tot een stijf gevoel in het enkelgewricht, zwelling van de enkel of een afwijkende stand van de enkel of de voet.
Inklemmingen (impingement)
Een beknelling tussen het sprongbeen en het scheenbeen kan ontstaan door een botuitsteeksel of door een uitstekend gewrichtskapsel. Dit zorgt voor pijn en zwelling en komt vaak voor bij voetballers en balletdansers.
Overbelasting van pezen
De pezen van de enkel kunnen overbelast raken door sporten, een foute stand van de voet, platvoeten, een doorgezakte voet of beenlengteverschil. Een peesontsteking veroorzaakt pijn en irritatie. Bij overbelasting van de pezen is het belangrijk om te blijven bewegen, maar doe dit wel op een rustige manier.
Voetklachten
Per voet heb je 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en 107 banden. Je kunt dus wel stellen dat de voet complex in elkaar zit. Door zijn complexe bouw, voorziet de voet in stabiliteit en schokdemping. Bij het hardlopen, vangen de voeten zelfs drie keer het lichaamsgewicht op.
Hielspoor
Hielspoor, ook wel peesplaatontsteking, is een veel voorkomende voetklacht. Het veroorzaakt pijn onder de hielen tijdens het lopen, hardlopen en sporten. Hielspoor kan ontstaan door overbelasting, gewichtstoename, ouderdom of een verkeerde voetfunctie. Zonder de juiste behandeling kunnen de klachten jaren aanhouden, daarom is het van belang om hielspoor zo snel mogelijk te behandelen. Rust houden is belangrijk, stop met sporten en vermijd lopen en stilstaan (vooral op harde vloeren). De meest doeltreffende behandeling is het dragen van FootActive correctiezolen, in combinatie met dagelijkse strekoefeningen. Lees hier meer over hielspoor.
Artrose
Artrose (gewrichtsslijtage) in de voet zorgt voor pijn en bewegingsbeperking. De slijtage kan ontstaan als gevolg van reuma of een standsafwijking van de grote teen. Bij een standsafwijking (hallux valgus) staat de teen niet recht maar schuin naar buiten, in de richting van de tweede teen. Dit kan erfelijk zijn, maar ook het dragen van te kleine schoenen of hoge hakken kan een rol spelen bij het ontstaan van artrose.
Botbreuk
Alle 26 botjes van de voet kunnen breken. Tenen kunnen breken door hard stoten of als er een zwaar voorwerp op valt. Verzwikking kan leiden tot een breuk in de middenvoet. Een breuk van het sprongbeen of het hielbeen komt vaak door een val van hoogte.
Hamerteen of klauwteen
Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen, het gewricht tussen het tweede en derde kootje is gestrekt. Bij een klauwteen zijn beide gewrichtjes gebogen en is het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje overstrekt. Beide voetafwijkingen ontstaan doordat de banden en pezen die de teen laten buigen te kort zijn geworden. Dit kan komen door ouderdom, maar ook door te kleine schoenen.
Mortons Neuroom
Dit is een verdikking in de gevoelszenuw van de tenen. De pijn voelt aan als een brandend of stekend gevoel en het gevoel alsof er iets tussen de tenen zit. Vanaf de grote teen geteld, zit het Mortons neuroom meestal tussen de derde en vierde teen. Dit kan ontstaan door het dragen van te nauwe schoenen.
Zo herken je een voet- of enkelblessure
Heb je last van pijn in de voet en/of enkel? De volgende symptomen kunnen wijzen op een voet- of enkelblessure:
- Pijn/stijf gevoel in of rondom de achillespees
- Drukpijn onder de hak
- Pijn onder de bal van de voet
- Regelmatig zwikken
- Vermoeide voeten/onderbenen
- Brandende voeten
- Krampen in de kuiten
- Pijn aan het scheenbeen tijdens belasting
- Tintelingen in de tenen
De juiste behandeling
Wanneer je last hebt van voet- of enkelklachten is het belangrijk om je voet en onderbeen in beweging te houden, zonder deze te belasten. Combineer matige beweging met voldoende rust. Om de oorzaak van de klachten te achterhalen, is een uitgebreide analyse van de enkel of voet noodzakelijk. Axis is voorloper op het gebied van diagnostiek. We beschikken over geavanceerde apparatuur waarmee een digitale voetscan en/of echo gemaakt wordt. Je krijgt direct advies hoe je van de klacht af komt. Echografie wordt niet alleen gebruikt voor het stellen van de juiste diagnose, maar ook als evaluatiemoment tijdens de behandeling. Met de uitkomst van deze echo kan de behandeling op elk moment geoptimaliseerd worden.
Voor meer informatie over voet/enkel klachten en de behandeling ervan, neemt u contact op met de specialisten van Axis. Wij helpen u graag verder.
Of plan hier online uw 1e afspraak
Gerelateerde pagina's
- Klachten: Voet/Enkel
- Klachten: Scheenbeen
- Laat hielspoor op tijd behandelen
- Top 4 voetbalblessures en hoe je ervan af komt
- 5 Meest voorkomende hardloopblessures
- Loop niet te lang door met peesklachten
Maak een afspraak
U kunt zonder verwijzing bij ons terecht. Alle fysiospecialisten van Axis hebben een wettelijk verplicht scholingstraject doorlopen voor de DTF (Directe Toegang Fysiotherapie). Onze fysiotherapie wordt daarom door de meeste zorgverzekeraars vergoed.
Online | Plan hier uw afspraak