Gescheurde meniscus
Aan beide kanten van de knie bevinden zich twee kraakbeenschijven die de vorm van een halve maan hebben tussen het bovenbeen en het onderbeen. Deze kraakbeenschijfjes noemen we de menisci. De menisci zorgen ervoor dat de bewegingen in de knie soepel verlopen. Ze voorkomen dat de boteinden op elkaar komen en dat er wrijving tussen de botuiteinden ontstaat. Een gescheurde meniscus kan veroorzaakt worden door acuut letsel of door slijtage en veroudering. Omdat een gescheurde meniscus veel voorkomt bij voetballers wordt het ook wel een voetbalknie genoemd.
Symptomen van een gescheurde meniscus
Bij een gescheurde meniscus treedt vaak pijn op aan de kant waar de meniscus beschadigd is: de binnen- of buitenkant van de knie. Is er sprake van een gescheurde binnenmeniscus (mediale meniscus) dan is er pijn aan de binnenkant van de knie. Is er sprake van schade aan de buitenmeniscus (laterale meniscus) dan treedt er pijn op aan de buitenkant van de knie. Traplopen, het buigen van de knie, hurken of belastende bewegingen doen bij een gescheurde meniscus pijn. Ook kan de knie op slot schieten doordat een stukje menicus klem komt te zitten in het kniegewricht. De knie kan in zo’n geval niet meer gestrekt worden.
Oorzaken van een gescheurde meniscus
Een gescheurde meniscus wordt vaak veroorzaakt door het verdraaien van de knie in gebogen toestand, terwijl het gewicht op het onderbeen rust. De meeste meniscusscheuren komen voor bij jong volwassenen, en worden meestal tijdens het sporten veroorzaakt. Een gescheurde binnenmeniscus komt vaker voor dan een scheur in de buitenmeniscus (ongeveer vijf keer vaker).
Naast acuut meniscusletsel kunnen de menisci op den duur ook scheuren door slijtage van de knie. Lees meer over slijtage/ artrose >>
Diagnose gescheurde meniscus
Om met zekerheid vast te stellen dat er sprake is van een gescheurde meniscus kan een MRI-scan gedaan worden. Ook zijn er een aantal testen die de fysiotherapeut kan doen om meniscusletsel vast te stellen.
Behandeling
Als de scheur in de meniscus niet te groot is kan deze uit zichzelf genezen. De behandeling van een fysiotherapeut van Axis is erop gericht het herstel te optimaliseren door middel van stabiliserende, spierversterkende en proprioceptie stimulerende oefeningen. Wanneer er sprake is echt een te grote scheur of slotverschijnselen kan een operatieve behandeling nodig zijn.